Oris%20web%20materials-10
+47 67 12 90 00
Oris%20web%20materials-11
Bestill Time
Oris%20web%20materials-12
lysaker@orisdental.no
Oris%20web%20materials-13
Facebook

Misfarging av tenner

Det kan være mange årsaker til at tennene våre blir misfarget. Skader på tannemaljen, sykdommer, enkelte medisiner, mat og drikke kan være årsaker til dette. Dersom emaljen slites bort, vil tannen også se gulere ut. Misfarging kan finnes både på overflaten av tennene og dypere i tennene.
FHS_0089-1-1024x695
FHS_9984-1024x453

Overflatemisfarging


Overflatemisfarging er misfarginger som legger seg som et mørkt belegg på tennenes overflate og kan være vanskelige å fjerne selv. Denne type misfarging kommer ofte av røyking, snusing og ulik mat og drikke. Tannin (garvesyre), som finnes i blant annet rødvin og te, gjør at fargestoffene får bedre feste.  Disse misfargingene kan ofte være vanskelige å fjerne selv og man må få profesjonell hjelp for å ta bort dette.

Dypere misfarging


Dypere misfarging av tennene kan ha flere ulike årsaker. Ofte oppstår denne misfargingen når fargestoffer over tid har trengt gjennom mikroskopiske sprekker i emaljen på tannen. Det kan også skyldes en tannskade hvor nerven i tannen er død. Da vil tannen ofte få en mørkere farge. Dette er misfarging som ikke vil kunne pusses bort, men må behandles med tannbleking.

fhs 0119-1-1024x683

Airflowbehandling

Sandblåsing / saltblåsing (Airflow) er en høytrykkspyler som inneholder en smakstilsatt saltoppløsning. Denne spyler tennene rene for overflatemisfarginger og bakteriebelegg. Airflow kan brukes for å få et umiddelbart hvitere smil når misfargingene ligger på overflaten av tennene. Tennene er rene og glatte etter airflowbehandling.

Polering

Polering av tennene brukes også for å fjerne overflatemisfarging. Da brukes en liten elektrisk tannbørste med en liten myk pussekopp og ulike typer poleringspastaer med ulik type grovhet som vurderes ut ifra behov. Tennene ser hvitere ut og kjennes glatte og rene ut.

Tips for å unngå misfarging av tennene:
  • Reduser inntaket av matvarer/drikke med sterke fargestoffer som misfarger. Bær, kaffe, te, røyk, snus, rødvin osv.
  • Bruk sugerør ved inntak av væske med sterke fargestoffer
  • Skyll munnen med vann etter inntak av fargesterke nytelsesmidler
  • Puss tennene grundig morgen og kveld(Gjerne bruk el-tannbørste)
  • Bruk tanntråd minst en gang per dag. Dette gjøres helst FØR tannpuss
  • Bruk en spesialtannkrem med slipemiddel (Obs kan slite emaljen ved overdreven bruk.)
  • Tygg sukkerfri tyggegummi innimellom. Tyggegummi øker spyttproduksjonen i munnen, og spyttet er med på å beskytte tennene
  • Regelmessig profesjonell tannrens hos tannlege/tannpleie